Burn-out en stress coaching

Een typisch Nederlandse reactie op vraag 'hoe is het met je', is 'druk'! Druk zijn lijkt wel een norm. Continu druk zijn (of druk voelen) kan echter problemen opleveren. 

 

Een korte periode van stress kent een ieder wel. Dit kan komen door drukte vanwege werkomstandigheden of privé gebeurtenissen. Deze stress hoeft niet problematisch te zijn. Het kan zelfs heel praktisch zijn. Stress zorgt ervoor dat ons lichaam meer cortisol aanmaakt. Dit zorgt er weer voor dat we net iets langer door kunnen gaan doordat we extra energie krijgen. 

 

Als we echter een langere periode stress ervaren raken we uit balans. Door een langere periode veel stress te ervaren raken we uiteindelijk uitgeput. Deze uitputting kan ervoor zorgen dat we uiteindelijk in een burn-out terecht komen. 

 

Op tijd ingrijpen bij stress is dus van belang om te voorkomen dat we in de uitputtingsfase terecht komen. Het is dan ook aan te raden om hierbij op tijd begeleiding te zoeken. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

Een burn-out uit zich bij een ieder anders en kan zowel lichamelijk, emotionele en fysieke klachten opleveren. In 2019 hadden volgens een onderzoek van TNO 1,3 miljoen Nederlanders burn-out klachten.* 1,3 miljoen mensen die om wat voor reden dan ook niet meer kunnen. 

 

Daarbij heerst er nog steeds een taboe op burn-outs. Niet alleen in de omgeving van degene met een burn-out, maar ook vaak bij degene die een burn-out heeft. Waardoor mensen vaak langer blijven doorlopen met klachten dan goed voor hun is. Hoe eerder iemand hulp zoekt als het even niet meer gaat - en daarmee dus ook accepteert dat het even niet meer gaat- hoe sneller aan de weg vooruit begonnen kan worden. Dus blijf niet te lang lopen met klachten!

 

Ik gebruik expres de woorden ‘als het EVEN niet meer gaat’. Niet om een burn-out te bagatelliseren, alles behalve zelfs, maar om aan te geven dat herstel mogelijk is. Hoe slecht iemand zich ook voelt. Het wordt beter. Misschien met vallen en opstaan, maar het wordt beter. 

 

Zit je momenteel in een burn-out en wil je begeleiding bij je herstel of wil je begeleiding bij het verminderen van je stress gevoelens? Neem dan contact met mij op. Samen kunnen we werken aan je herstel!

 

Het traject rondom het herstel van een burn-out bestaat uit maatwerk. In overleg met jou maken we een plan. In een gratis (online) kennismakingsgesprek kijken we dan ook of we een klik hebben en hoeveel sessies we verwachten nodig te hebben. 

 

 

*https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2020/11/verzuimkosten-door-werkstress-lopen-op-tot-3-1-miljard/