Het loslaten van je werk

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 15:08

Je moet je werk niet mee naar huis nemen. Ik denk dat iedereen dat wel weet. Toch was dit voor veel mensen al lastig en is het alleen maar moeilijker geworden nu bijna iedereen thuis werkt. Want hoe neem je nu je werk niet mee naar huis, als je werk zich afspeelt in je huis?

 

Ook nu het einde van de pandemie inzicht is, blijft deze vraag van belang. Het thuiswerken zal bij veel bedrijven blijven. Misschien niet 5 dagen per week, maar in ieder geval een paar dagen. 

 

Mocht jij die geluksvogel zijn met een werkkamer thuis dan kun je in ieder geval doen alsof je op kantoor zit. Ik val helaas niet in die categorie. Ook dit stuk schrijf ik aan de eetkamertafel. Terwijl mijn vriend tegenover mij aan dezelfde tafel zit. Als ik mijn rechterarm uitsteek zit ik in de keuken en als ik mijn linkerarm uitsteek in de woonkamer. Ik klaag absoluut niet over mijn huis. Ik ben er heel blij mee, maar het is niet gebouwd om ook kantoor te zijn. 

 

In het begin van dit alles werkte ik nog voor een baas. Ik was net nieuw en ineens moest ik thuiswerken. Het werken zelf ging goed. Het loslaten minder. Tijdens het avondeten hield ik mijn laptop nauwlettend in de gaten en steeds vaker was ik ‘s avonds nog even aan het werk. Soms was dit nodig omdat er een deadline was, soms kon ik het gewoon niet loslaten. 

 

Na een tijdje liep ik over van de stress. Dit kon zo niet langer. Ik creëerde een weg-ga-ritueel. Net zoals je dat op kantoor zou doen. Zoals ook alle magazines schreven aan het begin van de pandemie. Het thuiskantoor, oftewel mijn eetkamertafel, ruimde ik elke dag aan het einde van de dag op. Dat zorgde er in ieder geval voor dat ik mijn laptop niet in de gaten kon houden. 

 

Toch bleef er iets knagen, want ik wist dat er nog werk was wat ik moest c.q. kon doen. Ik begon met het van mij af te schrijven. Elke dag even opschrijven wat ik gedaan had en wat goed ging. Ook de dingen die de rest van de week nog moest gebeuren. Zo had ik een beter overzicht en voelde het niet als een oneindige stroom werk. Daarbij zodra het op papier staat zit het niet meer in je hoofd. Je kan er op dat moment beter afstand van nemen.

 

Het ‘van je afschrijven’ of juist het opschrijven van bijvoorbeeld dingen waar je dankbaar voor bent is in veel meer situaties toepasbaar, maar daar later meer over! 

 

Als laatste moest ik mezelf nog iets duidelijk maken. Ook zonder mij draait de wereld door. Niet goed voor je ego, maar wel de waarheid. De wereld gaat gewoon verder ook als jij niet 24/7 met je werk bezig bent. Als je op vakantie gaat, draait het bedrijf waarvoor je werkt ook gewoon door. Dus ook zonder jou draait de wereld door. Natuurlijk ben je een geweldige werknemer en kan je baas niet zonder je, maar je baas heeft veel meer aan je als je de volgende dag uitgerust achter je computer zit in plaats van een door stress gevoede zombie.

 

Mocht je begeleiding willen bij het leren loslaten van je werk en omgaan met stress? Neem dan contact met mij op. Dan plannen we een gratis (online) kennismakingsgesprek.

Mijn 'thuiskantoor'