Terug naar normaal?

Gepubliceerd op 25 juni 2021 om 16:50

Vorige week vrijdag was er weer een persconferentie. Waar dit een paar maanden geleden nog betekende dat er strengere maatregelen werden aangekondigd staan de afgelopen persconferenties in het teken van versoepelingen. Het gaat de goede kant op. Minder besmettingen, minder ziekenhuisopnames, minder maatregelen en een hogere vaccinatiegraad. Langzaam maar zeker lijkt het erop dat het wordt zoals het vroeger was, voor corona. 

 

Ik wil in deze blog geen weemoedig verhaal gaan ophangen over een ‘nieuw normaal’ en dat we de mooie kanten van de corona pandemie - daarmee bedoel ik de rust die sommige mensen ervaarden - niet moeten vergeten. Waar ik het overigens wel mee eens ben, maar dat is een ander verhaal. Ook wil ik geen betoog houden over hoe lekker het was om op verjaardagen niet iedereen drie zoenen hoeven te geven. Ook al ben ik het ook hier wel mee eens.

 

Nee, ik wil het hebben over het terug naar normaal en de impact daarvan op ons brein. 

Zelf ga ik ontzettend graag naar festivals. Een hele dag over een zonnig terrein struinen met duizenden mensen. Wat heb ik het gemist! Mijn brein heeft dit dan ook al anderhalf jaar niet meer meegemaakt. Ik kan niet wachten tot het zo ver is! Toch gaat het echt wel weer wennen zijn om zoveel mensen tegelijk te zien. 

 

Niet alleen ik ben het niet meer gewend, maar ook mijn brein niet. Ik hoor vrienden voor de grap zeggen dat hun brein dat echt niet gaat aankunnen en dat het wel heel veel prikkels gaan zijn. Ze hebben gelijk. Ons brein past zich namelijk gemakkelijk aan. Dat heeft het dan ook gedaan het laatste anderhalf jaar. Het filter in ons brein wat alle prikkels reguleert is lui geworden. Het is dus niet meer gewend om zoveel prikkels te filteren.

 

Misschien heb je dit al wel weer ervaren als je op zaterdagmiddag door een stad loopt. Er zijn meer mensen, meer prikkels en je bent daardoor sneller moe of je hebt behoefte aan meer rust. 

Zoals ik al zei, ons brein past zich snel aan - dus ook gelukkig weer de andere kant op.

 

Toch heeft het even tijd nodig. Gun die tijd je brein dan ook. Bouw het rustig op. Zoek prikkels op, maar geef je brein daarna ook de tijd om te herstellen. Als je een dag vol prikkels hebt gehad, doe de dag erna dan ook echt even rustig aan. Ga wandelen in de natuur of lees een boek en vermijd zoveel mogelijk schermen. Op deze manier herstel je het snelst van een dag vol prikkels en je brein is je dankbaar!

 

O, en vergeet ook zeker niet te genieten van het feit dat we weer zoveel kunnen!

Vlak voor een feestje! Alweer een hele tijd geleden..