Niets waard zijn..

Gepubliceerd op 29 juli 2021 om 08:56

De foto is van vorige week vrijdag in het ziekenhuis. Een paar minuten voor mijn kijkoperatie. De operatie is goed gegaan en het herstel gaat gelukkig super snel, maar ik moet wel herstellen. Dat betekent rust, niet te veel bewegen, niet werken en boodschappen doen of schoonmaken ging echt niet. Ik heb dus een weekje alleen maar series gekeken en boeken gelezen. Klinkt best prettig, toch? 

 

Wie mij een beetje kent weet dat stilzitten niet aan mij besteed is. Natuurlijk is een boek lezen heerlijk, maar wel nadat mijn werk af is en mijn huis op orde is. Nu mocht en kon dat niet. Ik ben vorige week dan ook goed mezelf tegengekomen. Ik hoorde mezelf op een gegeven moment zeggen; ‘ik ben nu niets waard’. Ik voegde tenslotte niet zoveel toe voor mijn gevoel. Ik lag alleen maar. 

 

Dit is natuurlijk een ongelofelijk ‘vreemde’ gedachten. Dat zou betekenen dat iedere keer als ik voor mijn gevoel geen waarde toevoeg - dus als ik even niet aan het werk ben of niet iets nuttigs doe -  ik gelijk niets waard ben. Dan hangt mijn waarde af van mijn productiviteit. 

 

Als ik dit zo opschrijf dan zie ik dat het een rare gedachtegang is, maar het is wel mijn gedachtegang. Ik doe niets nuttigs dus ik ben niets waard. Als dit onderbewust je gedachtegang is dan is de kans op overspannenheid, of erger, groot. Je zou dan namelijk altijd bezig moeten zijn om ‘iets waard te zijn’.

 

In coachingsgesprekken vraag ik vaak of iemand zo’n zelfde zin tegen een vriendin of partner zou zeggen. Nee, natuurlijk zou ik zoiets nooit tegen een ander zeggen. Allereerst, je bent net geopereerd, dus logisch dat je op je bed ligt. Ten tweede, je hoeft toch niet altijd iets te doen om iets waard te zijn! Wat is überhaupt iets waard zijn? Wanneer ben je iets waard? Waarom zou je iets waard moeten zijn? Even niets doen hoort er toch ook gewoon bij!

 

Als ik het niet tegen een ander zou zeggen, waarom dan wel tegen mezelf? Daar ben ik dan ook maar mee gestopt! Ik heb een boek gepakt en ik ben in de tuin gaan zitten. De rust heeft geholpen, want ik ben langzaamaan weer begonnen met werken. Ik ben ontzettend blij om weer terug te zijn. Niet omdat ik nu weer ‘iets waard ben’,  maar omdat ik mijn werk gewoon heel leuk vind!

Ziekenhuis - niets waard zijn

Vlak voor mijn kijkoperatie