Nederlanders in New York

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 16:02

40.000.. 40.000 Nederlanders wonen er in New York. Even voor het beeld; dat is ongeveer net zo veel mensen als dat er in de plaats woonde waar ik geboren ben. Aardig wat dus.

 

New York bestaat uit een samensmelting van allerlei achtergronden. Veel van deze achtergronden hebben ook hele wijken gecreëerd. Zo is er een Chinatown, Little Italy, Little India en ga zo maar door.. In Chinatown zijn zelfs de straatnaambordjes en de logo’s van de fastfoodketens in het Chinees

Maar een little Netherlands ontbreekt.

 

Voordat wij hierheen verhuizende zei ik dat het ook helemaal prima zou zijn om geen Nederlanders om mij heen te hebben. Laatste zei iemand dat dit een hele Nederlandse instelling is en waarschijnlijk is dit ook de reden dat er geen Little Netherlands is. Iedereen woont in andere wijken. 

 

Bijna ieder land heeft hier ook wel een restaurant - zelfs België -, maar een Nederlandse restaurant moet ik nog zien te vinden. Niet dat ik op stamppot zit te wachten, maar het gaat om het idee. Laatst dacht ik er een gevonden te hebben, maar het heet alleen maar The Dutch. Voor de rest was er weinig Nederlands aan. Toen ik ging brainstormen over wat er dan ook geserveerd zou kunnen worden in een Nederlands restaurant kwam ik ook gelijk tot de conclusie dat dit de reden is dat er geen Nederlands restaurant in New York zit. 

 

Daarentegen zijn de Nederlandse kunstenaars hier goed vertegenwoordigd, is Amsterdam Avenue toch echt nog een ding en zijn er nog tal van andere referenties naar Nederland.. Een wijk en eten ontbreekt alleen, maar zo erg is dat niet. Misschien soms maar beter ook. 

 

Ik blijf erbij dat als ik Nederlandse dingen om heen wil dat ik dan in Nederland had moeten blijven, maar ik ontken zeker niet dat vorige week een avond lang Nederlands praten, Guus Meeuwis luisteren en bitterballen eten erg leuk was!

 

Liefs, 

 

Lisanne 

Lisanne Koenraadt - Nederlanders in New York - The Met - Dutch Masterpieces