Doelen stellen

Gepubliceerd op 23 april 2022 om 20:02

Ik stel graag doelen. Grote doelen zoals het halen van diploma’s, maar ook kleinere doelen; volgende maand wil ik 10 km hard kunnen lopen of dit jaar wil ik minstens 12 boeken lezen. Hoe groot of klein de doelen die je jezelf stelt ook zijn er zijn wat dingen belangrijk om niet te vergeten wanneer je jezelf doelen stelt. 

 

De doelen moeten allereerst realistisch zijn. Het rennen van een halve marathon is een realistisch doel ALS ik de deadline niet op volgende week zet. Daarentegen als ik nu zeg over twee jaar wil ik een halve marathon lopen. Terwijl ik nu al 15 km met gemak afleg (helaas is dit nog niet het geval, maar we komen er wel) dan is het doel niet ‘spannend’ genoeg. Dan zit er geen uitdaging op en dan is de kans groot dat mijn motivatie af neemt. Maak het jezelf niet te makkelijk.

 

Motivatie is logischerwijs bij het behalen van doelen noodzakelijk. Deze motivatie moet alleen wel van binnen uitkomen. Je moet het doel zelf willen halen. Stel je doel is 5 KG afvallen. Doe je dat voor jezelf of voor je omgeving? Als je het voor jezelf doet is de kans vele malen groter dat je ook de gestelde doelen ook daadwerkelijk haalt. Ga dan ook na voor je dat je het doel stelt; voor wie doe ik dit? Wat maakt dat ik dit wil?

 

Maak het doel ook behapbaar. Maakt het kleiner. Oké, over 6 maanden wil ik de halve marathon rennen. Dan moet ik over 3 maanden in ieder geval 10 km kunnen rennen en over 2 maanden 5 km. - Dit is echt een voorbeeld en gebruik dit alsjeblieft niet als je nieuwe hardloop schema, want dan gaat het echt niet goed komen ben ik bang. 

Maak het kleiner dus. Deel je grote doel op in kleinere doelen en kijk naar welke stappen er gezet moeten worden om daar te komen. 

 

Maak dus ook een plan. Je rent niet ineens zomaar een halve marathon, daar moet voor getraind worden aan de hand van een plan en er moet dus ruimte worden vrijgemaakt in je agenda. Bepaal dan ook aan het einde van iedere week wanneer je de week erna aan je doel gaat werken. Zet dit dan ook in je agenda.  Zo voorkom je dat er weken voorbij gaan waarin je niet aan je doel hebt kunnen werken.

 

Wees ook een beetje lief voor jezelf tijdens het proces. De wereld vergaat niet als je door omstandigheden een week niet aan je doel hebt gewerkt en vergeet vooral niet te vieren als het doel of de tussentijdse doelen behaalt zijn!

 

Dan ga ik nu een rondje hardlopen anders gaat die halve marathon over 15 weken mij nooit lukken..

 

Liefs, 

 

Lisanne

Lisanne Koenraadt - doelen stellen - coaching - hardlopen