Complimenten

Gepubliceerd op 22 mei 2022 om 16:30

Voordat ik naar Amerika verhuisde werd er regelmatig tegen mij gezegd dat iedereen hier nep aardig / enthousiast tegen je is. Vooral in winkels. Als je hier door een winkel loopt krijg je inderdaad regelmatig een complimentje over je tas, schoenen of jas. Er is best een kans dat degene die dit zegt het totaal niet meent.

Laat ik beginnen met dat ik dit totaal niet erg vind. Ik word er vrolijk van als iemand mij in een winkel vriendelijk aanspreekt en een gesprek met mij begint. Ondanks dat het misschien niet voor de volle 100% oprecht is. Het maakt mij vrolijk.

 

Even terug naar de zin waar ik mee begon, over het nep aardig zijn. In de winkels is dit misschien het geval, het zou kunnen, maar over het algemeen zijn de mensen hier veel complimenteuzer dan in Nederland. Ook als je ze niet kennen en ook als ze niets van je nodig hebben (ik hoor het jullie hier denken). Het gebeurt best vaak dat je gewoon over straat loopt of in de metro staat en iemand voorbij komt die je even snel een compliment geeft en weer doorgaat. Meestal loopt ook iedereen zo snel voorbij dat dankjewel zeggen niet eens mogelijk is. 

 

Wat een leuke gewoonte is dit. 

 

Ik was laatst chagrijnig, omdat ik net te laat was weggegaan voor een afspraak. Ik  was onderweg naar de metro, maar wist totaal niet welke metro ik moest hebben en waar ik moest overstappen. Wie mij een beetje kent weet dat ik hier niet vrolijker van word. Vervolgens stond ik op het stoplicht te wachten en kwam er iemand voorbij gelopen die mij een compliment gaf over mijn jas. Verbaasd zei ik dank je en vrij snel daarna merkte ik dat ik een stuk minder chagrijnig was dan even daarvoor. Wat een spontaan complimentje wel niet kan doen. Aangezien ik natuurlijk ook hier wil inburgeren ben ik dan ook maar begonnen met zomaar complimentjes geven.

 

Een compliment krijgen activeert in onze hersenen bepaalde beloningsgebieden* - We worden er dus echt gelukkiger van. 

Sommige mensen vinden het heel lastig om complimenten te ontvangen en komen gelijk met een weerlegging. Alles om het compliment kleiner, of minder waar te maken. Wat natuurlijk super zonde is, voor zowel de ontvanger als de gever. 

 

Mocht je het nu lastig vinden om een compliment te ontvangen probeer de volgende keer als je een compliment krijgt niets meer te zeggen dan dankjewel en probeer zo min mogelijk te luisteren naar de weerleggingen in je hoofd. Geniet van het compliment zelfs als je het lastig vindt om te geloven. 

 

Liefs, 

 

Lisanne

 

* https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/de-wetenschap-achter-waardering

Lisanne Koenraadt - complimenten - blog - New York